Voedselbos Beheerlyckheid

Voedselbos Beheerlyckheid

Locatie

Den Osse, Brouwershaven, Zeeland

Oppervlakte

14 hectare

Ontwerp

Maarten Epskamp en Max de Corte (Coöperatie Ondergrond)

Partners

V.O.F. Gaia Impact

Aanleg

Eerste aanplant: februari 2021

Gewas II
Gewas
Perceel

Van kale akker naar divers voedselbos

Samen met Trees for All en Gaia Impact plant Stichting Voedselbosbouw een voedselbos aan in Brouwershaven (Zeeland). Een kale akker maakt hier plaats voor een divers voedselbos, waaruit straks allerlei vruchten en noten geoogst kunnen worden. Een groep lokale ondernemers heeft de krachten gebundeld om een een bijdrage te leveren aan lokale duurzaamheid en klimaatverbetering. Initiatiefnemers Vincent Dellebeke, Anniek Riseeuw en Connie Schoenmakers hebben zich verenigd in V.O.F. Gaia Impact, onder meer met de ambitie om te ondernemen met een voedselbos.

Gewas

Bij het realiseren van deze missie trekken ze op met een verzekeringsbedrijf, dat speciaal voor dit doel ruim veertien hectare landbouwgrond heeft gekocht in het gebied. Gaia Impact pacht de grond van deze verzekeraar. Het voedselbos moet uitgroeien tot een inspiratieplek voor akkerbouwers, scholieren, agro-professionals, bedrijfsleven, overheden, toeristen en bewoners. De ambitie is om ruim 750 soorten bomen en planten aan te planten, zodat het hele jaar door een breed assortiment producten kan worden geoogst.

Rondleiding

Uiteindelijk worden meer dan 24.000 bomen en struiken aangeplant. Dat betekent dat op den duur honderden verschillende oogstbare producten in het voedselbos groeien, zoals pecannoten, walnoten of hazelnoten en pruimen, bessen, peren, appels, kersen en perziken. Naast het oogstbos komt er een kruidenbos, waar kruiden als tijm, salie en munt worden verbouwd. Ook zal 1,3 hectare dienstdoen als inspiratiebos. Dit gedeelte van het bos is toegankelijk voor bezoekers en wordt ingezet voor educatie, onderzoek en trainingen. Zo worden voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en overheden op termijn rondleidingen, workshops en plukdagen georganiseerd.

De ambitie is ruim 750 soorten bomen en planten aan te planten, zodat het hele jaar een breed assortiment producten kan worden geoogst.

Er is een schetsontwerp gemaakt en in februari 2021 zijn de windhagen aangeplant. In de zomer van 2021 is het ontwerp verder uitgewerkt, zodat in de winter van 2021-2022 - naast randen en boomsingels - grote hoeveelheden eetbare soorten konden worden aangeplant. Zo zijn meer dan 9.000 bomen geplant het oogstbos. Van alle bomen die geplant zijn, is maar liefst 90 procent aangeslagen en ook de biodiversiteit is toegenomen. Door de aanplant leven namelijk ook andere andere soorten bomen, planten, struiken en kruiden in het gebied op. Verder is de variatie aan insecten, vogels en kleine zoogdieren, zoals hazen en reeën, verbeterd. Ook maakte een marter zijn opwachting. Voor het inspiratiebos is een definitief ontwerp en beplantingsplan gemaakt. Van dit deel is ongeveer driekwart aangeplant. In het voorjaar van 2022 is het ontwerp van het productiebos verder uitgewerkt, zodat in de winter van de aanplant van de eerste productiegewassen kan worden gestart.

Wij werken aan dit project...