Voedselbos Roestelberg

Voedselbos Roestelberg

Locatie

Kaatsheuvel, Noord-Brabant

Oppervlakte

20 ha

Ontwerp

Coöperatie Ondergrond (westzijde) en Jeroen Hamers (oostzijde)

Partners

Stichting Juniper, Voedselbosbouw Nederland en GreenChoice

Aanleg

Januari 2023 en alle volgende plantseizoenen

Jan Fock bezig met de registratie van het plantgoed2 - Elly Janmaat
20240131_bordje aanplant groep 7 Het Zilverlicht2 - Elly Janmaat
2023 02 07 plantochtend scholieren groep 6 De Vaert - Elly Janmaat

Voedselbos Roestelberg

Het gebied van de Roestelberg ligt tussen de Loonse en Drunense Duinen en de plaatsen Waalwijk en Kaatsheuvel.

In september 2021 heeft Stichting Juniper hier een voormalig melkveehouderijbedrijf van 28 ha. gekocht met als belangrijkste doel hier voedselbos te ontwikkelen.

Daarnaast is een belangrijke doelstelling het voorlichting geven over voedselbos als duurzame nieuwe tak in de landbouw. De volwassenen van de toekomst zijn hiervoor een belangrijke doelgroep.

Alle plantseizoenen sinds januari 2023 hebben leerlingen van verschillende basisscholen in Kaatsheuvel, na enkele voorbereidende lessen over voedselbossen, bomen en struiken geplant. Na afloop plaatsten de leerlingen een bordje bij het door hen geplante deel van het Voedselbos, met de naam van de school en de klas.

Er zijn ook plantdagen geweest met verschillende groepen volwassenen. Zo kwamen via Trees for All klanten van Vandebron een dag planten en organiseerde Dille & Kamille een medewerkers-plantdag.

Uiteindelijk zal een kleine 20 hectare van het terrein voedselbos worden. Stichting Juniper wil aantonen dat voedselbosbouw een kansrijke aanvullende tak vormt voor de Nederlandse landbouw, omdat uit een voedselbos met een grootte van 5 tot 7 hectare een goed inkomen kan worden gegenereerd.

Om de ontwikkeling van het productieplantgoed goed te kunnen volgen, zijn de bomen en struiken die tot nu toe zijn aangeplant gemonitord. Met hulp van GPS worden per plant de gegevens opgeslagen. Over de verwerking van deze monitoringsresultaten is ook contact met de WUR.

De omschakeling

Lange tijd was er nog niet zoveel te zien op het terrein. Er moest ecologisch, archeologisch en bodemonderzoek worden gedaan en natuurlijk een inrichtingsplan worden gemaakt voor het voedselbos. Van alle voorbereidende werkzaamheden waren in het begin de asbestsanering en de sloop van de grote koeienstal het meest zichtbaar. Daarnaast zullen passanten het hekwerk hebben gezien dat is geplaatst om te voorkomen dat reeën de jonge aanplant van bomen en struiken opeten. De kleinere kalverstal is inmiddels gerenoveerd en nu geschikt als oogststal voor de voedselbosbouwers. Alle werkzaamheden op het terrein worden uitgevoerd volgens de meest moderne inzichten van duurzaam en milieuvriendelijk bouwen en renoveren. Ook dat staat in de doelstellingen van de stichting.

Informatiecentrum

Belangrijk onderdeel in de plannen van stichting Juniper is de bouw van een nieuwe hoeve met een informatiecentrum, een ontvangst-/voorlichtings-ruimte, een landwinkel, een lunchroom en woonunits voor de participerende voedselbosbouwers. Het ontwerp hiervoor ligt klaar en de vergunningen zijn bijna rond. De oorspronkelijke boerderij wordt op dit moment, ook op duurzame wijze, gerenoveerd en geschikt gemaakt als gezinsvervangend huis voor jongeren die tijdelijk of langdurig niet in de oorspronkelijke thuissituatie kunnen blijven. Dit gaat echter pas in als de nieuwe hoeve klaar is, want tijdelijk kan de boerderij als woonruimte fungeren voor de voedselbosbouwers.

Resultaat inmeting deel productie aanplant