Zes recepten voor biodiverser, klimaatrobuuster en voedselrijker bos
Zes recepten voor biodiverser, klimaatrobuuster en voedselrijker bos
Voedselrijke, biodiverse en gevarieerde bossen zijn het antwoord op verschillende vraagstukken. Zo willen we in Nederland meer en gevarieerder bos, meer biodiversiteit en minder stikstof en CO2. Maar wat kun je met bos en welk bos past waar? Het project ‘Aantrekkelijke (voedsel)boslandschappen’ biedt voorbeelden voor zes heel verschillende situaties om andere grondeigenaren te inspireren. Op dinsdag 22 november zijn in Wageningen zes uitgewerkte en doorgerekende plannen gepresenteerd van zes (voedsel)boslandschappen, op zes verschillende percelen van landeigenaren in Gelderland. Natuurverrijking, koolstofbinding en opbrengsten uit hout en/of voedselproductie zijn hierbij voor specifieke locaties in beeld gebracht.
In dit project komen partijen samen uit verschillende domeinen: Stichting Voedselbosbouw, Stichting Probos, The Plant/Voedsel uit het Bos en communicatiebureau de Lynx. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en provincie Gelderland.
Van klassiek melkveebedrijf tot bosbouwlandgoed
Een boslandschap biedt perspectief voor verschillende situaties. Van droogtegevoelige gebieden tot te natte gronden in de Gelderse Vallei. Ontwerp en soortkeuze zijn van belang om een florerend bos te creëren, dat ook economisch rendabel is. Voorwaarde is dat elk boslandschap iets oplevert: een combinatie van inkomen (voedsel en hout), klimaatbestendigheid, CO2- en stikstofreductie en vooral biodiversiteit. Stichting Voedselbosbouw Nederland en Stichting Probos hebben zes herkenbare terreinen gevonden en samen met de landeigenaren een alternatief landschap ontworpen. Zoals een klassiek melkveebedrijf, een bosbouwlandgoed, een generatie-wisselende boer, een eigenaar van heel natte grond, een bos met grote recreatiedruk en een fruitteler. Juist door de diversiteit van de verschillende plekken en de betrokken ondernemers (nat terrein, droge gronden, landgoed, fruitteeltbedrijf en een voormalige melkveehouderij) zijn het projecten waaruit waardevolle lessen kunnen worden geleerd.