Voedselbossen: van waarde naar geld
Voedselbossen: van waarde naar geld
Hoewel de belangstelling voor voedselbossen groeit, is nog weinig bekend over de economische aspecten van een voedselbos. Dankzij een flexibele rekentool die naast de primaire productie óók ecosysteemdiensten en nevenactiviteiten kan meewegen, is het nu mogelijk om het verdienvermogen van voedselbossen in kaart te brengen. Voedselbospionier Nicolaas Geijer vertelt wat deze handige tool voor boeren en andere initiatiefnemers kan betekenen.
Om voedselbossen succesvol te maken, moeten agrariërs ervan overtuigd zijn dat ze er een goede boterham mee kunnen verdienen. Vanwege de complexiteit van een voedselbos is het voor beginnende voedselbosondernemers echter moeilijk om het potentiële rendement inzichtelijk te maken. Eén van de grootste obstakels is het gebrek aan bruikbare informatie over plantopbrengsten, verkoopkanalen, financiering en bedrijfsvoering. Zulke informatie is moeilijk te verkrijgen vanwege de lange looptijd van een voedselbos. Om het verdienvermogen van voedselbossen in kaart te brengen hebben Stijn Heijs - bestuurslid van Stichting Voedselbosbouw en coördinator van het onderzoeksproject - en Erwin Bouwmans van HAS green academy in Den Bosch, vier jaargangen van HAS Den Bosch-studenten van het lectoraat ‘Innovatief ondernemen met natuur’ begeleid bij de ontwikkeling van de rekentool. Tussentijds is de rekentool gecheckt door Wageningen Economic Research (WUR) en op basis van hun feedback aangepast. Boeren en andere initiatiefnemers kunnen deze tool zelfstandig gebruiken om de mogelijke opbrengsten van een voedselbos te berekenen. Zo kunnen zij de plantlijst van hun voedselbos en andere bedrijfseconomische parameters invoeren en de rekentool zodoende gebruiken om de mogelijke winstgevendheid over de eerste twintig jaar in te zien.
Voedselbospionier Nicolaas Geijer was nauw betrokken bij de doorontwikkeling en het testen van de rekentool
Inzicht in het verdienvermogen van voedselbossen
Nicolaas was in de afgelopen twee jaar nauw betrokken bij de doorontwikkeling en het testen van de tool. “Ik werk met agrariërs die verschillende vormen van agroforestry ontwikkelen op hun bedrijven. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om inzicht te hebben in de economische en financiële kanten van een voedselbos, al vóór het ontwerp en de aanvang van het project. Zo wil ik met mijn project, Voedselbos Baarle-Nassau, aantonen dat het mogelijk is een inkomen te halen uit de verkoop van producten die in een voedselbos worden geoogst. Als pioniers geloven wij dat agrarische voedselbosbouw - voedselbossen van meerdere hectares gericht op de verkoop van primaire productie - zowel een rendabele als natuurinclusieve vorm van agrarische teelt is, en dat het een alternatief biedt voor traditionele vormen van landbouw”, zegt hij. “Ik werk samen met pioniers die de transitie naar natuurinclusieve landbouw willen maken, door een voedselbos aan te planten of andere vormen van agroforestry. Ik heb hierdoor inmiddels veel ervaring met de rekentool door deze te gebruiken om projecten door te rekenen. Verder maak ik gebruik van het rekenmodel in mijn onderzoek voor de masteropleiding Sustainable Development aan de Universiteit van Utrecht. Hier doe ik voor mijn afstudeerscriptie onderzoek naar de financiële haalbaarheid van grootschalige voedselbossen. Ik kijk hierbij ook naar de strategieën die voedselbosboeren van het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw hanteren om de rentabiliteit van grootschalige voedselbossen te waarborgen.”
De mogelijke winstgevendheid van voedselbossen
Op dit moment zijn er nog weinig wetenschappelijke inzichten over de productiviteit en rentabiliteit van voedselbossen. De rekentool moet hierin verandering brengen. “Dit model maakt het mogelijk om uiteenlopende scenario’s door te rekenen en het effect van verschillende variabelen weer te geven. Dit helpt boeren en andere voedselbospioniers om in kaart te brengen welke kansen en obstakels er zijn als zij een voedselbos willen aanplanten”, zegt hij. “Zo kan op basis van de uitkomsten bijvoorbeeld worden nagedacht over oplossingen die nodig zijn om de fase te overbruggen tussen de eerste aanplant en het moment dat substantieel kan worden geoogst.”
Het rekeninstrument is ontwikkeld om het te behalen resultaat per jaar van een voedselbos weer te geven (rentabiliteit). Niet alle voedselbossen hanteren dezelfde uitgangspunten en daarom is ervoor gekozen te werken met variabelen waarin verschillende uitgangspunten gebruikt kunnen worden. Het rekentool is een Excel-bestand, die bestaat uit twee handleidingen: één voor ondernemers die van plan zijn een voedselbos te exploiteren en één voor experts die op maat gesneden berekeningen willen uitvoeren ter advisering van deze initiatiefnemers.