Op zoek naar het bodemleven in voedselbossen
Op zoek naar het bodemleven in voedselbossen
Om een bijdrage te leveren aan kennisontwikkeling over voedselbosbouw ondersteunt Stichting Voedselbosbouw wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Zo is nog weinig onderzoek gedaan naar de impact die voedselbossen in gematigde klimaatzones kunnen hebben. Het onderzoeksproject Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw, dat in oktober 2020 van start ging, moet hierin verandering brengen. Bodemecoloog Isabelle van der Zanden vertelt over de stappen die tot nu toe zijn gezet.
Het Topsectorenonderzoek beleefde in oktober 2020 zijn officiële kick-off. Dit onderzoek wordt uitgevoerd en ondersteund door tien consortium-partners als onderdeel van het beleid voor de topsectoren Agri en Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Doel van het project is wetenschappelijk verantwoorde inzichten te verzamelen over de duurzaamheidsimpacts van voedselbossen in termen van verdienvermogen, klimaatmitigatie, (agro-)biodiversiteit, bodemkwaliteit en ecologische veerkracht. Bodemecoloog Isabelle van der Zanden - als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen (NIOO-KNAW) - doet binnen dit consortium onderzoek naar hoe het bodemleven en bodemfuncties zich in voedselbossen ontwikkelen. Zo vergelijkt zij ondergrondse ecosysteemfuncties - waaronder de nutriëntencyclus en koolstofopslag - van verschillende voedselbossen en andere vormen van landgebruik met als doel de rol van het bodemvoedselweb hierin te ontrafelen.
Bovengrondse biodiversiteit
Om de veranderingen in een voedselbosbodem vanaf het begin te volgen, is Isabelle sinds 2020 verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een langetermijn-monitoringplan om de bodemontwikkeling in Voedselbos Eemvallei (30 hectare) en Voedselbos Schijndel (20 hectare) - de twee grote projecten van Stichting Voedselbosbouw - te bestuderen. Deze twee grootschalige voedselbossen fungeren als ‘living labs’ voor dit onderzoek naar de beloften van de professionele voedselbosbouw. Het feit dat beide voedselbossen gedurende het onderzoeksproject worden aangelegd, biedt een uitgelezen kans om de ontwikkeling van deze voedselbossen vanaf de aanplant wetenschappelijk te monitoren. Als PhD-onderzoeker bij het NIOO-KNAW deed Isabelle al in het najaar van 2018 en 2020 nulmetingen in de bodems van deze percelen.
‘Een handvol aarde bestaat uit miljoenen levende organismen’
Biodiversiteit speelt een cruciale rol bij de totstandkoming van verschillende ecosysteemdiensten, zoals CO2-opslag, de vastlegging van koolstof, de bestuiving van gewassen en de kringloop van nutriënten. “De talloze interacties tussen dieren- en plantensoorten spelen een grote rol bij deze processen. Maar er zijn nog allerlei interacties die we niet volledig begrijpen", vertelt Isabelle. “Zo vertonen de boven- en ondergrondse biodiversiteit andere patronen. In de bodem is sprake van een enorme biodiversiteit - een handvol aarde bestaat uit miljoenen levende organismen - en is het voedselweb zeer complex. Dat maakt het lastiger om de interactie tussen al deze organismen en de mechanismes die hieraan ten grondslag liggen, te onderzoeken. Het is bekend dat in voedselbossen sprake is van een grote bovengrondse biodiversiteit, maar we weten niet wat de impact is van voedselbossen op de ondergrondse biodiversiteit en hoe dit doorwerkt in ecosysteemdiensten.”
'Op basis van de optelsom van functies en ecosysteemdiensten willen we doorgronden op welke verschillende niveaus voedselbossen impact hebben'
Meer kennis over deze processen is erg belangrijk voor initiatiefnemers die overwegen een voedselbos aan te planten, benadrukt Isabelle, want voor veel pioniers is het bevorderen van de biodiversiteit een grote motivatie voor de aanplant. Naast de verschillende aspecten van biodiversiteit moet haar onderzoek meer inzicht bieden in de impact die voedselbossen kunnen hebben op allerlei andere zaken. Zoals de vruchtbaarheid en structuur van de bodemen de mate van CO2-opslag. Isabelle: “Op basis van de optelsom van verschillende functies en ecosysteemdiensten willen we proberen te doorgronden hoe multifunctioneel voedselbossen zijn en op welke verschillende niveaus zij een impact hebben.”
Een beter begrip van hoe voedselbossen functioneren, kan uiteindelijk resulteren in een beter ontwerp, een goed doordachte aanplant en onderbouwde besluiten over het beheer en de exploitatie van voedselbossen.