Een rondje langs de velden: Jan Hein Ruigrok
Een rondje langs de velden: Jan Hein Ruigrok
Jan Hein Ruigrok is gepokt en gemazeld als landschapsarchitect. In de afgelopen jaren is zijn blikveld deels verschoven naar voedselbossen. Zo schetste hij op zijn tekentafel de contouren van bijna negentig hectare voedselbossen. Als kwartiermaker van Voedselbos Schijndel - één van de twee grote projecten van Stichting Voedselbosbouw - vervult Jan Hein een sleutelrol bij de aanplant en ontwikkeling van dit grootschalige voedselbos. In deze aflevering van ‘Een rondje langs de velden’ stellen we hem aan jullie voor.
In zijn rol als landschapsarchitect richt Jan Hein zich op de advisering van beleidsmakers voor met name het landelijk gebied en op het maken van ontwerpen voor erven, landgoederen, dorpen, natuurgebieden en landschappen. Ruim vijf jaar geleden maakte hij kennis met Stichting Voedselbosbouw, dat samen met een aantal partners het initiatief had genomen om in Flevoland een grootschalig voedselbos te ontwikkelen: Voedselbos Eemvallei. In een intensief, maar vruchtbaar proces met tal van partijen tekende Jan Hein de eerste schetsen voor dit voedselbos. Ook was hij een aantal jaar lid van de Raad van Toezicht van de stichting en voor het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw werkte hij mee aan het ontwerp van verschillende voedselbossen, waaronder Voedselbos Pickensteeg en Voedselbos Baarle Nassau. “Aanvankelijk sloot ik me uit nieuwsgierigheid bij de stichting aan; later raakte ik er steeds meer van overtuigd dat voedselbosbouw een nieuwe vorm van landbouw is waarmee boeren een goede boterham kunnen verdienen”, zegt hij.
Een groep vrijwilligers die in het plantseizoen 2022-2023 mee hielp met planten in Voedselbos Schijndel
“Ik geloof dat voedselbosbouw een mooi alternatief kan zijn. Bijvoorbeeld om te kunnen blijven boeren op plekken waar reguliere landbouw en kwetsbare natuur elkaar in de weg zitten. Ik heb me altijd beziggehouden met vraagstukken die zich in de landelijke omgeving afspelen. Nadenken over nieuwe verdienmodellen voor agrariërs is door de stikstofcrisis urgenter dan ooit. Voedselbossen kunnen in de overgang naar natuurinclusieve landbouw een rendabel verdienmodel zijn, waarbij landbouw en natuur elkaar kunnen versterken”, benadrukt hij.
De natuur als vlekkenplan
Dat vraagt óók om anders te kijken naar de relatie tussen natuur en landbouw, die in de ogen van Jan Hein nog te vaak als twee afzonderlijke werelden worden beschouwd. “Als je op de landkaart kijkt, zie je dat de landelijke en stedelijke omgeving uit elkaar zijn getrokken en bestaan uit ‘plukjes’ natuur, platteland en stad. Ik vind dat de natuur overal haar weg zou moeten vinden. Zo is het belangrijk dat zowel stedelijke als landelijke gebieden natuurwaarde hebben en deze werelden met elkaar verbonden zijn. Dat natuur niet langer op afstand van ons staat, maar integraal onderdeel wordt van onze leefomgeving, of dat nu het landelijk gebied of de stad is.”
Tijdens de plantdagen in Voedselbos Schijndel, december 2022
Voedselbos als ‘ondernemende natuur’
Sinds 2019 is Jan Hein lid van de kerngroep van Voedselbos Schijndel. Als kwartiermaker is hij samen met deze kleine, hechte kerngroep verantwoordelijk voor het regelen van vele praktische zaken die nodig zijn om de ontwikkeling van dit grootschalige voedselbos verder te brengen. Of het nu gaat om de vergunningverlening, het organiseren van het grondverzet, het uitwerken van het beplantingsplan of om het organiseren en coördineren van de plantdagen.
'Voedselbosbouw stelt agrariërs in staat om te boeren op plekken waar reguliere landbouw en kwetsbare natuur elkaar in de weg zitten'
In 2017 benaderde Stichting Voedselbosbouw het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) met het voorstel om een grootschalig voedselbos aan te planten als onderdeel van het (toekomstig) Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Op drie percelen van samen twintig hectare moet in Schijndel het voorlopig grootste productievoedselbos van Nederland ontstaan. Het project moet aantonen dat een bedrijfsmatige ontwikkeling van een grootschalig voedselbos niet alleen een rendabel verdienmodel kan opleveren voor exploitanten, maar óók bijdraagt aan een vitale natuur met een grote biodiversiteit.